Ślimaczki do barszczyku

0 (0 ocen)

To moje urozmaicenie tradycyjnych drożdżowych pasztecików, każdy jest nimi zachwycony!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    40 dag mąki
    3 dag drożdży
    125 ml letniego mleka
    150 ml letniej wody
    szczypta soli
    szczypta cukru
    6 łyżek oleju

    Składniki na nadzienie:
    20 dag żółtego sera
    20 dag szynki
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i pikantna

Ślimaczki do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży, cukru i mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
  • 2. Mąkę wsypać do miski. Dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Przygotować farsz: szynkę, cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki. Gdy się podduszą dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodać szynkę.Doprawić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Ciasto rozwałkować i rozłożyć równomiernie nadzienie, następnie posypać startym serem. Zrolować ciasto i kroić w kromki. Piec ok. 25 min w temperaturze 200 C.

Porady

Wato nadzienie przyprawić dość wyraziście bo wtedy naprawdę znakomicie smakują.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy