To moje urozmaicenie tradycyjnych drożdżowych pasztecików, każdy jest nimi zachwycony!
Składniki:
Składniki na ciasto:
40 dag mąki
3 dag drożdży
125 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
szczypta soli
szczypta cukru
6 łyżek oleju
Składniki na nadzienie:
20 dag żółtego sera
20 dag szynki
40 dag pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i pikantna
Ślimaczki do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży, cukru i mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
2.Mąkę wsypać do miski. Dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Przygotować farsz: szynkę, cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki. Gdy się podduszą dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodać szynkę.Doprawić. Pozostawić do ostygnięcia.
4.Ciasto rozwałkować i rozłożyć równomiernie nadzienie, następnie posypać startym serem. Zrolować ciasto i kroić w kromki. Piec ok. 25 min w temperaturze 200 C.
Porady
Wato nadzienie przyprawić dość wyraziście bo wtedy naprawdę znakomicie smakują.
Komentarze