Składniki na ok. 25-30szt:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
40g świeżych drożdży
100g cukru
100g masła
1 jajko
2 żółtka (białka można wykorzystać do masy makowej)
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
ok. 800g masy makowej przygotowanej samemu lub z puszki
Ślimaczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżeczkę cukru i tyle mąki,
żeby rozczyn miał gęstość kwaśniej śmietany. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie dodać resztę mąki, cukru,sól, jajko i żółtka oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować 1/2 masy makowej i zwinąć jak roladę. Pokroić na 3-4cm plastry. Ułożyć je na blaszce, posmarować lekko ubitym jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Komentarze