ślimaczki- pomidorowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    1 jajko
    100 ml ciepłego mleka
    mała łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    15 g drożdży
    50 g masła
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    białko jajka lub kilka łyżek mleka do posmarowania
    łyżeczka czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Ślimaczki- pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijanie ciasta w roladę 1.
    Drożdże rozpuścić w mleku, dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać. Odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy drożdże ruszą rozczyn wlać do mąki. Dodać jajko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę.
  • formowanie bułeczek 2. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką.
  • bułeczki przed pieczeniem 3. Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować