ślimaczki idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska na ciepło jak i na zimno.
45 min
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
przecier pomidorowy lub ketchup
20 dag salami
oliwki
20 dag sera żółtego (greckiego)
papryka czerwona
zioła prowansalskie
papryka chili
1 jajko
papier do pieczenia
Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cisto francuskie rozwijamy,smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem.Układamy salami,paprykę kroimy w cienkie paski,oliwki w plasterki,ser zetrzeć na grubych oczkach,wszystko posypujemy papryka chili i ziołami.Całość zwijamy w roladę,kroimy na grubość ok 1,5-2 cm.
Na koniec smarujemy białkiem dla uzyskania złotego koloru.
Pieczemy na papierze w temp.ok 150 stopni,czas 30 min.
Smacznego!!
Porady
Składniki mogą być różne, wedle uznania.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 min,aż ser ztęrzeje.
Komentarze