ślimaczki z ciasta francuskiego

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

ślimaczki idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska na ciepło jak i na zimno.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    przecier pomidorowy lub ketchup
    20 dag salami
    oliwki
    20 dag sera żółtego (greckiego)
    papryka czerwona
    zioła prowansalskie
    papryka chili
    1 jajko
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cisto francuskie rozwijamy,smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem.Układamy salami,paprykę kroimy w cienkie paski,oliwki w plasterki,ser zetrzeć na grubych oczkach,wszystko posypujemy papryka chili i ziołami.Całość zwijamy w roladę,kroimy na grubość ok 1,5-2 cm.
    Na koniec smarujemy białkiem dla uzyskania złotego koloru.
    Pieczemy na papierze w temp.ok 150 stopni,czas 30 min.
    Smacznego!!

Porady

Składniki mogą być różne, wedle uznania. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 min,aż ser ztęrzeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować