Ślimaczki z ciasta francuskiego

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

Szybka do przygotowania i bardzo smaczna przekąska.Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i rukola.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
    rukola
    6 - 7 plastrów szynki parmeńskiej
    1 jajko
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Szynki

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na cieście francuskim układam umyte i osuszone liście rukoli. Na rukolę układamy plastry szynki parmeńskiej.

    2. Na jednym, dłuższym boku zostawiam ok. 2 cm ciasta bez dodatków. Ciasto zwijamy w rulon i sklejamy na tym kawałku gdzie nie było dodatków, dla pewności brzeg można posmarować roztrzepanym jajkiem.

    3. Teraz rulonik ciasta francuskiego kroimy na około 1,5 - 2 cm kawałki.

    4. Ponieważ podczas krojenia ciasto nieco się spłaszczyło to przed ułożeniem ich na blachę nadaję każdemu kawałkowi okrągły kształt. Jeśli jakiś kawałek się rozkleił to trzeba go skleić.

    5. Najpierw ślimaczki podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut, do momentu kiedy nabiorą już właściwego kształtu, następnie wyciągamy je i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

    6. Ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne kilkanaście minut, piekąc je aż nabiorą złocistego koloru.

    czas przygotowania: 15 minut
    czas pieczenia: ok. 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Rukola Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować