Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na cieście francuskim układam umyte i osuszone liście rukoli. Na rukolę układamy plastry szynki parmeńskiej.
2. Na jednym, dłuższym boku zostawiam ok. 2 cm ciasta bez dodatków. Ciasto zwijamy w rulon i sklejamy na tym kawałku gdzie nie było dodatków, dla pewności brzeg można posmarować roztrzepanym jajkiem.
3. Teraz rulonik ciasta francuskiego kroimy na około 1,5 - 2 cm kawałki.
4. Ponieważ podczas krojenia ciasto nieco się spłaszczyło to przed ułożeniem ich na blachę nadaję każdemu kawałkowi okrągły kształt. Jeśli jakiś kawałek się rozkleił to trzeba go skleić.
5. Najpierw ślimaczki podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut, do momentu kiedy nabiorą już właściwego kształtu, następnie wyciągamy je i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
6. Ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne kilkanaście minut, piekąc je aż nabiorą złocistego koloru.
czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: ok. 25 minut
Komentarze