Ślimaczki z serem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło (ma podwoić objętość).
2.Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy rozmącone jajko (odrobinę zostawiamy do posmarowania ciasta).Wsypujemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy.
3.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm.
Wykładamy nadzienie serowe, posypujemy wiórkami, zwijamy roladę.
Kroimy na 3-4 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem, posypujemy wiórkami.
Pozostawiamy kilkanaście minut,aby ślimaczki podrosły, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoto.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze