ślimaczki z suszem

0 (0 ocen)

u mnie królują zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym

Składniki:

  • dowolne owoce suszone pokrojone w drobną kostkę ( śliwki, rodzynki, morele i jabłka)
    gotowy blat ciasta francuskiego
    pół szklanki czerwonego wina
    cukier puder do smaku
    2-3 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z suszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone owoce zalewamy winem i gotuję w małym garnuszku, aż wino wyparuje. Można dosłodzić masę cukrem pudrem, choć dla mnie jest wystarczająco słodka i nie dodaję nic. Kiedy masa ostygnie wstawiam ją do lodówki, aby zgęstniała.
  • 2. Kolejnego dnia wyciągam zgęstniałą masę i dodaje do niej drobno pokrojone jabłka (świeże).
  • 3. Blat ciasta francuskiego smarujemy dokładnie masą i zwijamy w roladę. Teraz bierzemy grubą nitkę lub kawałek kordonka i przecinamy ciasto na plasterki, tak jakbyśmy chcieli zawiązać na cieście pętelkę. Jest to lepszy sposób niż tradycyjne krojenie rolady nożem, bo nie zniekształcamy przez to kształtu ślimaczków.
  • 4. Na papierze do pieczenia układamy gotowe ślimaki i pieczemy je w 200 stopniach 18-20 minut.

Porady

do masy można dodać także orzechy albo czekoladę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować