Ślimaczki z suszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone owoce zalewamy winem i gotuję w małym garnuszku, aż wino wyparuje. Można dosłodzić masę cukrem pudrem, choć dla mnie jest wystarczająco słodka i nie dodaję nic. Kiedy masa ostygnie wstawiam ją do lodówki, aby zgęstniała.
2.Kolejnego dnia wyciągam zgęstniałą masę i dodaje do niej drobno pokrojone jabłka (świeże).
3.Blat ciasta francuskiego smarujemy dokładnie masą i zwijamy w roladę. Teraz bierzemy grubą nitkę lub kawałek kordonka i przecinamy ciasto na plasterki, tak jakbyśmy chcieli zawiązać na cieście pętelkę. Jest to lepszy sposób niż tradycyjne krojenie rolady nożem, bo nie zniekształcamy przez to kształtu ślimaczków.
4.Na papierze do pieczenia układamy gotowe ślimaki i pieczemy je w 200 stopniach 18-20 minut.
Porady
do masy można dodać także orzechy albo czekoladę :)
Komentarze