Ślimaki serowe z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Miękkie bułeczki zakręcone w ślimaki, z chrupiącą, kokosową posypką są świetne do kawy, herbatki czy kubka mleka. Nie mogliśmy się powstrzymać i zajadaliśmy je jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki suchych drożdży
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    1 jajko
    200 ml mleka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru

    Nadzienie:
    300 g twarogu
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
    1 jajko

    Kokosowa kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ślimaki serowe z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i cukier i wyrób na gładkie ciasto, ja wyrabiam robotem ok. 8 minut. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.
  • 2. W miseczce wymieszaj twaróg z cukrem, cynamonem i jajkiem. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę, najlepiej zrobić to rękoma, ma powstać grudkowata posypka.
  • Ślimaki serowe przed pieczeniem 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt lub na 2 prostokąty, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1,5 cm szerokości plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posyp kruszonką. Pozostaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Ślimaki serowe z kokosową kruszonką 4. Ślimaki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190 st. C ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować