Ślimakowe ciasto ze szpinakiem i serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kruche ciasto zwinięte w formę ślimaka, faszerowane szpinakiem i serem feta.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    200 g twarożku śmietankowego kanapkowego
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    4-6 łyżek śmietany 12-18%
    sól

    Farsz:
    400 g mrożonego szpinaku (świeży będzie aromatyczniejszy)
    200 g sera feta
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól
    gałka muszkatołowa
    pieprz

    jajko do posmarowania
    zioła prowansalskie do posypania
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ślimakowe ciasto ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
  • 2. Farsz: szpinak rozmrozić, odcedzić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę dusić aż woda odparuje. Wystudzić. Ser feta pokruszyć, wymieszać z wystudzonym szpinakiem i surowym jakiem.
  • Ślimakowe ciasto ze szpinakiem i serem 3. Ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na paski. Na każdy pasek nakładać farsz i zlepić w rulon.
  • Ślimakowe ciasto ze szpinakiem i serem 4. Naczynie do zapiekania ( u mnie forma do tarty 26 cm) wysmarować margaryną a następnie układać rulony jeden obok drugiego, zaczynając od środka jak muszla ślimaka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami. Piec ok 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem wystudzić. Podawać na zimno np z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować