Smażony morszczuk w jarzynach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nasello in Teglia con verdure miste

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - posiekana cebula: 1 sztuka
    - posiekane cebule dymki: 3 sztuki
    - pokrojony por: 1 sztuka
    - pokrajana w plasterki marchew: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - filety z morszczuka: 60 dekagramów
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - posiekany tymianek: 1 łyżka
    - posiekany szczypiorek: 1 łyżka

Smażony morszczuk w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je wzdłuż na plastry i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź kiedy będą jeszcze dosyć twarde. W międzyczasie podsmaż na oliwie na średnim ogniu cebulę, dymkę, por i marchew. Dopraw do smaku solą. Smaż ok. 15 minut dodając wody w razie potrzeby i często mieszając. Dodaj filety z morszczuka i od czasu do czasu mieszając duś przez 5 minut. Dolej wino i gotuj dopóki nie odparuje. Dodaj ziemniaki i smaż całość jeszcze przez 5 minut. Posyp tymiankiem, natką i szczypiorkiem, jeśli trzeba dolej trochę wody. Przykryj i smaż na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy