Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z suchych przypraw i soli przygotowujemy mieszankę ziół którą natrzemy filety z gęsi i pozostawimy tak natarte w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Po tym czasie wyjmujemy filety i kładziemy na gorącej, bez tłuszczu patelni, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor (zarumieniony). Gdy filety są miękkie, dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy ją z filetami do miękkości. W między czasie gotujemy młode małe ziemniaki i przygotowujemy sałatę. Wszystkie składniki sałaty myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników. Gdy cebula zmięknie, podajemy usmażony filet z gęsi na talerz,układamy ugotowane młode ziemniaczki obtaczane w koprze i nakładamy obok sałatę.
Smacznego!!!
Komentarze