Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata

0 (0 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie z polskiej gęsiny i wiosennych młodych warzyw :)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cały filet z gęsi ze skórą
    10-12 małych młodych ziemniaków
    sałata maślana
    ogórek świeży
    rzodkiewka
    szczypior
    koper
    pieprz ziołowy
    śmietana 18% gęsta
    ocet jabłkowy
    sól
    pieprz
    majeranek
    czosnek granulowany
    suszona czerwona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z suchych przypraw i soli przygotowujemy mieszankę ziół którą natrzemy filety z gęsi i pozostawimy tak natarte w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Po tym czasie wyjmujemy filety i kładziemy na gorącej, bez tłuszczu patelni, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor (zarumieniony). Gdy filety są miękkie, dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy ją z filetami do miękkości. W między czasie gotujemy młode małe ziemniaki i przygotowujemy sałatę. Wszystkie składniki sałaty myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników. Gdy cebula zmięknie, podajemy usmażony filet z gęsi na talerz,układamy ugotowane młode ziemniaczki obtaczane w koprze i nakładamy obok sałatę.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować