Kiełbasa podwawelska lub inna ulubiona
4 większe cebule
3 papryki kolorowe (u mnie 1 czerwona i 2 białe)
olej do smażenia
nać pietruszki
papryka czerwona w proszku ,czosnek granulowany,sól i pieprz wg.uznania
Smażona kiełbasa z cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.Pokroić na kawałki o długości jakie lubimy i ponacinać w kratkę z obu stron.
3.W kawałki kiełbas wetrzeć czosnek i paprykę.
4.Cebulę obrać i pokroić w pół krążki a papryki w kostkę.
5.Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć dobrze,zmniejszyć ogień,dodać cebulę wraz z papryką, posolić i popieprzyć-przykryć pokrywą i dusić do miękkości warzyw.Na koniec odkryć, jeszcze chwilkę przesmażyć,posypać posiekaną natką pietruszki i można podawać np. z ulubionym pieczywem i musztardą/ketchupem
Komentarze