smażone motyle i kwiatki

4.47 (161 ocen)

  • 30 min

ciasteczka z zapomnianych foremek, smażone w głębokim oleju

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 1 szkl. mąki
    - ¾ szkl. wody
    - olej do smażenia
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażone motyle i kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mąkę i wodę dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być troszeczkę bardziej gęste niż na naleśniki.
  • foremki na kwiatki i motyle 2. Foremki dobrze rozgrzewamy w tłuszczu, jeśli będą za zimne to ciasto nie zejdzie nam z foremki do oleju.
  • smażone motyle i kwiatki 3. Foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu. Ciasto powinno ładnie napęcznieć i oderwać się od foremki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować