smażone bułeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

bułeczki zrobione w ten sposób, są dobrym sposobem na inny sposób podania domowych bułeczek. chrupiąca skórka, to jet to, co u mnie w domu najbardziej lubią.

  • 30 min

Składniki:

  • -15 dag drożdży,
    - 2 łyżki cukru
    - 1 kg maki
    - 1l mleka
    - sól, olej
    - 2 jajka

Smażone bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić roszczyn: odlać 1 szkl. mleka i lekko podgrzać, nie gotować. dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, 2 jajka, sól, roszczyn i resztę mleka. wyrobić ciasto. Jeśli będzie za mało płynu, dodać tyle wody, żeby powstało ciasto jak na kluski na parze. Natomiast jak będzie za dużo płynów, dodawać mąki. Po wyrobieniu ciasta wylać na stolnicę i chwilę jeszcze wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste. Ukulać małe bułeczki i pozostawić chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować wodę.. Wrzucać bułeczki i gotować aż wypłyną. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać do niego ugotowane bułki. Jak będą zrumienione, wyjąć na papierowy ręcznik. Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej przekrojone i posmarowane masłem.

Porady

bułeczki najlepiej zrobić lekko płaskie, będzie nam się je lepiej smażyć. Do ciepłych bułeczek przed smażeniem możemy jeszcze włożyć kawałek żółtego sera, rozpuści się podczas smażenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy