Smażone kopytka z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, pociąć na ukośne kawałki. W każdym kawałku zrobić palcem wgłębienie. Ręce i nóż można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
2.Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Gdy obciekną, podsmażyć na oliwie na patelni, tak, aby się zrumieniły. Następnie dodać odcedzony groszek konserwowy. Chwilę podsmażyć, na koniec dołożyć trochę masła.
3.Kopytka przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki, skórką z cytryny i serem żółtym.
Komentarze