W winnym sosie aromatyzowanym natką pietruszki i imbirem, kawałkami mango, ryżem basmati i pieczonymi pomidorkami cherry, pod sałatką z rucoli i sera feta w osnowie cytrynowej oliwy
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- krewetki 16/20: 16 sztuk
- czosnek: 3 ząbki
- chili: 1 sztuka
- wino białe: 120 gramów
- masło: 80 gramów
- suszona natka pietruszki Kamis: 1 opakowanie
- imbir Kamis: 1 opakowanie
- dojrzałe mango: 1 sztuka
- ryż basmati: 200 dekagramów
- pomidorki cherry: 6 sztuk
- rucola Fit&Easy: 200 gramów
- ser feta: 100 gramów
- oliwa: 1 łyżeczka
- cytryna: 0.5 sztuki
- pieprz cytrynowy Kamis: 1 opakowanie
- sól morska Kamis: 1 opakowanie
- papier do gotowania i pieczenia SAGA: 1 opakowanie
Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obieramy z pancerza i delikatnie nacinamy wzdłuż górnego grzbietu, oczyszczając z przewodu pokarmowego. Następnie myjemy i osuszamy.
2.Przesmażamy na oliwie czosnek i chili, dodajemy krewetki oraz smażymy krótko z każdej strony.
3.Zalewamy białym winem, dodajemy kawałki pokrojonego mango oraz imbir. Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki, redukujemy i na koniec zaciągamy kawałkiem zimnego masła.
4.Ryż basmati gotujemy na sypko, doprawiamy przyprawami i odrobiną masła, pomidorki cherry delikatnie nacinamy, smarujemy oliwą, doprawiamy i zapiekamy w piecu na papierze do pieczenia.
5.Listki rucoli mieszamy z kawałkami sera feta, oliwą z oliwek extra vergine i doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
Komentarze