Smażone krewetki z makaronem ryżowym na świeżym szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut. W tym czasie na patelni prażymy: orzechy nerkowca, migdały i pestki dyni. Pamiętajmy, że w trakcie prażenia nie używamy tłuszczu.
Krewetki rozmrażamy, suszymy i odrywamy ogonki. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną papryczkę chili i krewetki. Krewetki muszą się usmażyć. Jeśli patelnia nie będzie wystarczająco rozgrzana krewetki puszczą soki i zaczną się dusić, a tego nie chcemy.
Odcedzamy makaron, dorzucamy na patelnię i smażymy. Na sam koniec dokładamy posiekaną pietruszkę.
Sos.
Mieszamy: 2 łyżki oliwy + łyżkę soku z limonki + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + szczyptę soli.
Na talerzu układamy umyty i osuszony szpinak, wykładamy makaron i krewetki. Posypujemy prażonymi orzechami i pestkami dyni, a całość polewamy sosem.
Komentarze