Smażone liście szałwii i cukinia (foglie di salvia e zucchine fritte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szławia.
I sposób.
Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli. Maczać oczyszczone liście szałwi w jajko, a następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące z odrobiną soli.
II sposób.
W misce wymieszać mąkę ryżową z wodą. Wodę dolewać powoli do uzyskania dość rzadkiego ciasta(troszkę rzadsze od ciasta naleśnikowego). Doprawić solą.
Maczać w cieście oczyszczone liście szałwi i mażyć na rozgrzanym głębokim oleju.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać gorące z odrobiną soli.
2.Cukinia.
Cukinie potrzeć na grubej tarce, lekko posolić, odstawic na 5 min. po czym odcisnąć z soku.
W misce wymieszać mąkę z piwem. Piwo dolewać powoli do uzyskania dośc gęstego ciasta (gęściejsze od ciasta naleśnikowego). Dodać odćiśnięte cukinie, doprawić solą i pieprzem.
Łyżką nabierać ciasto i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące skropione skiem z cytryny.
Buon appetito!!
Porady
Najlepiej użyć szałwii z domowego zielnika, bo wtedy mamy pewność, że jest "BIO". Im większe liście, tym lepiej.
Komentarze