Smażone pierogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta potrawa zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej
    ● jajko
    ● 1/2 płaskiej łyżeczki soli
    Nadzienie: 20 dag suszonych grzybów
    ● cebula
    ● łyżka bułki tartej
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżka masła
    ● olej

Smażone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Wbijamy jajko, dodajemy sól i ok.
    250 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Grzyby moczymy 20 minut, osączamy. Zalewamy
    wodą i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
    Cebulę obieramy i kroimy w kawałki. Mielimy z grzybami.
    Dodajemy bułkę i jajko. Mieszamy. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Smażymy 30 minut na roztopionym maśle.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki i nakładamy
    farsz. Brzegi zlepiamy.
    Smażymy w głębokim
    oleju.

Porady

Pierogi możemy przygotować także z grzybami i kapustą lub farszem pieczarkowym. Smakują na ciepło i na zimno.

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy