Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wersja pierogów , która zachwyci nie tylko pierogożerców!Delikatne ciasto wypełnione farszem z łososia , aromatycznej gorgonzoli i delikatnego bazyliowego sosu wręcz zachwyca!Każdy z przyjemnością skusi się na dodatkową porcję!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    CIASTO :
    ** mąka pszenna – 2 szkl
    ** jajko L – 1 szt
    ** ciepła woda – 125 ml
    ** sól – 1 szczypta
    FARSZ:
    ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g
    ** gorgonzola – 80 g
    ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
    ** natka pietruszki – 1 pęczek
    ** oliwa – 4 łyżki
    ** sól
    ** pieprz
    ** gałka muszkatołowa
    SOS:
    ** bazylia – 1 pęczek
    ** śmietana 30% - 50 ml
    ** sól morska
    ** pieprz
    ** czosnek – 1 malutki ząbek
    ** śmietana 18% gęsta – 50 ml
    ** cukier – 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO :

    Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

    Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.

    Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

    FARSZ:

    Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.

    Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.

    Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.

    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

    Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.

    SOS:

    Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.

    Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.

    Po zagotowaniu miksujemy blenderem.

    Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.

    Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.

    FARSZ:

    Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.

    Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Łosoś Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować