Smażone pierożki z kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierożki z kurkami podane ze świeżo tartym oscypkiem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurki: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - suszony tymianek: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 80 mililitrów
    - sól czosnkowa i świeżo mielony czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
    - koniak: 50 mililitrów
    - suszony koper: 0.5 łyżeczki

    - mąka: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - pomidory bez skóry: 2 sztuki
    - sałata frisée: 0.5 sztuki
    - świeżo tarty oscypek: 4 łyżki
    - olej lniany: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone pierożki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i umyte kurki. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak. Całość doprawić solą czosnkową, pieprzem, tymiankiem i koprem. Kurki wystudzić, a następnie lekko pokroić nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Część (1/4) farszu można odłożyć do dekoracji.
  • 2. Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz taką ilość ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i na chwilę odstawić, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić koła. Na każdym z nich ułożyć małe porcje farszu i zlepić brzegi.
  • 3. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie podsmażyć na maśle. Pozostałe kurki połączyć z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz tartym oscypkiem i posypać nimi pierogi. Danie udekorować sałatą frisée i skropić olejem lnianym (ew. oliwą truflową).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować