Smażone pierożki z pieczarkami i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wersja z farszem z pieczarek i kapusty, to pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Są pyszne, kojarzą mi się z sajgonkami, tylko w rodzimym wydaniu;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka miękkiego masła
    1 duże żółtko
    ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    500 g. pieczarek
    200 g. kiszonej kapusty
    2 łyżki octu balsamicznego
    olej
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Smażone pierożki z pieczarkami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
    Kapustę płuczę, mocno odsączam z wody, po czym siekam drobno. Przekładam ją do garnka, wlewam trochę wody i pod przykryciem gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję 2 łyżki oleju, i już nie przykrywam, by woda wyparowała. Pieczarki kroję w drobną kostkę, przesmażam na patelni z 2 łyżkami oleju (lekko je solę, szybciej się usmażą). Gdy na patelni nie ma już wody, dolewam ocet balsamiczny i jeszcze chwilę smażę. Przekładam kapustę na patelnie, mieszam, doprawiam do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.
    Rozwałkowane ciasto dzielę na prostokąty 10 x 15 cm, układam farsz i sklejam boki, jak w pierogach.
    W rondlu rozgrzewam olej (wysokość ok. 5 cm w garnku), smażę po 2 sztuki z obu stron po ok. 3 minuty. Przekładam na papier do odsączenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować