SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Kolejna klasyczna Włoska przekąska. Pyszne malutkie pizze z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Idealne na imprezy, ale i nie tylko! Dzieci za nimi przepadają!

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na ok. 30 sztuk

    500 g mąki
    100 ml letniego mleka
    ok.200 ml letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli

    1 l oleju (do smażenia)


    dodatkowo:
    ok.300 ml sosu pomidorowo
    oliwa z oliwek
    ok.200 g mozzarelli
    świeża bazylia
    sól
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Smażone pizzette (pizzette fritte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 2. W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • 3. Do miski z podrośniętym rozczynem dodać przesianą mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto dokłądnie wyrobić przez min 10 min., powinno być elastyczne i bardzo miękkie, może lekko kleić się do rąk.
    Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać szklanką krążki.
    Tak przygotowane pizzette układać w odstępach i pozostawić przez kolejne 10-15 min. do podrośnięcia.
  • 5. Rozgrzać olej. Pizze smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron . Wyławiać z oleju i układać na papierowym ręczniku, żeby obciekły z tłuszczu.
  • 6. Gorące pizzette rozłożyc na talerzu, każdą z nich posmarować dość obficie gorącym sosem pomidorowym (jeśli napęczniały, przycisnąć wierzch łyżka i posmarować sosem), posypać potartą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarella i udekorować świeżą bazylią.
    Buon Appetito!

Porady

Pizzette można usmażyć wcześniej, na chwilę przed podaniem poukładać na blaszce posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarella i podgrzać w nagrzanym wcześniej piekarniku. Będą smakowały jak świeżo zrobione.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować