Pyszna śledziowa zakąska. Można podawać z chlebem.
60 min
Składniki:
2 kg świeżych śledzi w całości
CIASTO DO SMAŻENIA ŚLEDZI:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
sól
pieprz
woda, tyle aby ciasto nie spływało ze śledzi
olej do smażenia
ZALEWA:
2 l wody
1,5 l octu 10 %
3 małe cebule
10 kulek ziela angielskiego
8 listków laurowych
sól
cukier
Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Śledzie patroszymy, myjemy, odstawiamy do ocieknięcia z wody. Następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zalewy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Śledzie układamy pionowo w słoikach (może być plastikowe wiaderko np. po kapuście kiszonej). Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Śledzie nadają się do spożycia już po 12 godzinach.
Komentarze