Smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać i zostawić na 1 godzinę......... do worka foliowego wsypać odpowiednią ilość mąki/ok.2 - 3 szklanki/ i w tym worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka
2.na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miski
3.na innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
Komentarze