domowy chleb graham

4.5 (173 ocen)

chlebek jest smaczny, chrupiący, domowy...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 275 ml, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, mąka pszenna typ 1850 2,5 szklanki, otręby pszenne 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do misy robota wkruszyć dożdże, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, obie mąki i hakiem robota wyrabiać
  • etap 2. ciasto wyrabiać z 12 minut, jak ciasto będzie odchodzić i nie kleić się do misy nakryć talerzem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny
  • etap 3. keksówka 22 cm wysmarowana olejem - ciasto w misie posypać zmielonymi otrębami, wyrobić kilka razy i włożyć do keksówki, posmarować ciepłą wodą, nożem ponacinać skosy, zostawić na 30 minut do podrośnięcia.............ciasto piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45-50 minut, wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować