kopytka twarogowe

4.5 (153 ocen)

danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • twaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Dania główne

Kopytka twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski
  • etap 2. na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek
  • etap 3. kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłykać krótko pod zimną wodą
  • etap 4. na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając................

    kopytka polać tartą bułką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować