ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką

5 (141 ocen)

są smaczne, syte i też smakują później odsmażane..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 40 dag, jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki, sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym
  • etap 2. cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć
  • etap 3. ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/
  • etap 4. wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka
  • etap 5. kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz
  • etap 6. boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku i podsmażyć na złocisty kolor cebuli co jakiś czas mieszając - kopytka podać okraszone boczkiem z cebulką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować