Ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym
2.cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć
3.ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/
4.wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka
5.kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz
6.boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku i podsmażyć na złocisty kolor cebuli co jakiś czas mieszając - kopytka podać okraszone boczkiem z cebulką
Komentarze