smaczek ryżowo-pomidorowy

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pyszny i sycący, z dodatkiem tortilli, pięknie wygląda na talerzu

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 200 gramów
    - puszki pomidorów: 2 sztuki
    - chuda wołowina bez kości: 300 gramów
    - bulion wołowy: 600 mililitrów
    - fasola czerwona z puszki: 0.5 szklanki
    - groszek konserwowy: 0.5 szklanki
    - kukurydza konserwowa: 0.5 szklanki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - tortille: 2 sztuki
    - salsa pomidorowa pikantna: 2 łyżki
    - pasta z kolendry: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka mielona: 1 szczypta
    - chili: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
    - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem: 1 łyżeczka

Smaczek ryżowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • mięso pokroić w kostkę przyprawić, obsmażyć na patelni,
    • dodać ryż i jeszcze chwilę smażyć, następnie wlać bulion, pomidory z puszki,
    • dodać salsę pomidorową i pastę z kolendry
    • dusić pod przykryciem do wchłonięcia płynu, często mieszając,
  • 2. • dodać osączone warzywa z puszek i pokrojoną w kostkę marchew i paprykę,
    • przyprawić i jeszcze chwilę trzymać na ogniu i mieszać,
  • 3. • tortillę podgrzać na patelni, pokroić w trójkąty,
    • potrawkę ryżową rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki,
    • podawać z tortillą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy