Smak dzieciństwa - makaron z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zawsze, gdy zostawał rosołowy makaron, Mama podgrzewała go na masełku i podawała z serem białym i kleksem śmietany. Uwielbiałam go, zarówno na słono, jak i słodko, gdy kluseczki posypane były cukrem. Dziś postanowiłam wrócić do tych smaków, ale trochę je urozmaicić :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 140 g małych kokardek pełnoziarnistych
    - 250 g chudego twarogu typu klinek
    - 1 łyżka masła
    LEKKI SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY :
    - 150 g kremowego jogurtu naturalnego
    - 50 ml mleka 1,5%
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki świeżego koperku
    - sól
    - pieprz
    - cukier brązowy lub stewia
    + koperek do posypania

Smak dzieciństwa - makaron z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.

    Następnie przygotowujemy lekki sos czosnkowo - koperkowy:

    Do miseczki dodajemy jogurt, mleko, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masełko, wsypujemy makaron i kruszymy twaróg. Wszystko mieszamy i podgrzewamy razem przez chwilę.

    Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy