smalec do chleba

4.45 (191 ocen)

  • 60 min

pyszne domowe smarowidło

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gram zmielonej słoniny
    100 gram wędzonego boczku
    1 cebula
    0,5 dużego słodkiego jabłka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Smalec do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninkę przełożyć do rondla, podgrzewać, dopóki słonina nie zacznie się wytapiać, boczek pokroić w kostkę, wrzucić do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.

    Na koniec zetrzeć obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.

    Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.

Porady

Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować