Smalec domowy 4-smakowy

4.5 (183 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli chodzi za Wami smalec, to proponuję jedno smażenie i 4 smaki domowego smalcu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 1 kg słoniny
    Śliwkowy
    • 100 g śliwek suszonych
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżeczka majeranku
    Jabłkowy
    • 1 jabłko
    • 3 łyżki czubate nasion słonecznika
    • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    Cebulowy
    • 1 duża cebula
    • 2 liście laurowe
    • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
    Czosnkowy
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki czubate pestek dyni
    • 1 łyżka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Smalec domowy 4-smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Słoninę pokroić w paski i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach.
    • Wstawić do garnka i smażyć aż się rozpuści.
    • Stopiony smalec podzielić na 4 części i rozlać do 4 garnków.
    • Do każdego wrzucić składniki odpowiednie do rodzaju smalcu i chwilę posmażyć razem.
    • Gotowy smalec zostawić w garnkach do zastygnięcia, po czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami.

Porady

Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Posolić po posmarowaniu chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować