1.Słoninę kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa o dużych oczkach.
Zmieloną, przekładamy do brytfanny i wytapiamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania skwarek o jasnym, złotym kolorze.
Następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po 5 minutach wrzucamy obrane ze skórki i potarte na grubych oczkach jabłka (odciśniete odrobinę ze soku). Pamiętamy cały czas o przemieszaniu co jakiś czas smalcu.
Po kolejnych 10 minutach dodajemy majeranek, rozcierając go wcześniej w rękach (wówczas wydobędzie cały swój aromat i będzie wyczuwalny w smalcu) i dodajemy szczyptę papryki.
Całość przelewamy do miseczki i pozostawiamy do zastygnięcia.
Smalec można pasteryzować w słoiczkach. Czas pasteryzacji 5-8 minut od chwili zagotowania.
Komentarze