Smalec domowy ze starej kuchni

4.98 (158 ocen)

Smalec w mojej kuchni to przede wszystkim dużo skwarek i dużo cebuli z umiarkowanym dodatkiem jabłka i czosnku, polecam bo takiego jeszcze nie jedliście :) Dodatkową jego zaletą jest to, że jest pyszny nie tylko na pajdę chleba ale również przyda się na okraszenie ulubionych kopytek :)

Składniki:

  • 1,5 kg świeżego boczku
    1 kg boczku wędzonego (nie za chudy)
    1 kg słoniny
    700 g cebuli (ja daje więcej, ale podaje ilość umiarkowaną)
    3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
    sól i pieprz świeżo mielony
    2 większe winne jabłka
Wystaw ocenę:

4.98 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Smalec domowy ze starej kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c5rbgr 1. Boczek, słoninę, jabłka i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, smażyć najpierw części bardziej tłuste, tak aby się tłuszcz wytopił.
  • image-1n2yee3 2. Później dokładać chude, jak się mięsko ładnie zrumieni wyjąć je łyżką cedzakową, a do tłuszczu na patelni wrzucić cebulę i na przemian jabłka.

    Jeszcze chwile przysmażać, cebula ma się zrumienić a jabłka powinny oddać cały swój smak smalczykowi, czyli na wygląd zmniejszyć swoją objętość (jabłek nie wyrzucamy, są jednym ze składników tego smalcu), na samym końcu dodać przeciśnięty czosnek.

    W czasie smażenia w miarę potrzeby dodawać soli i pieprzu.
  • image-09kwgaw 3. Wszystko wymieszać w większym garnku i porozlewać w miseczki.
  • image-20i2ntr 4. Pozostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc na zimnym parapecie lub w lodówce.
  • image-1j80n28 5. Smacznego :)

Porady

Przy smażeniu należy pilnować aby skwarki za bardzo się nie przypiekły, powinny się wytopić i lekko zrumienić, jeśli zostawimy je za długo na ogniu, po wystygnięciu będą twarde jak kamyki, chyba że takie lubimy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować