smalec vege

0 (0 ocen)

domowa wariacja na temat smalcu - dla wegan i wegetarian, proste przygotowanie, a smakuje..pycha! ;)

Składniki:

  • baza:
    100g oleju kokosowego
    50g oliwy z oliwek
    50g oleju rzepakowego

    dodatki:
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 mała cebula
    1 małe jabłko - twarde
    posiekana natka pietruszki
    zioła (np. estragon)
    2 łyżki granulatu sojowego

Smalec vege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej kokosowy podgrzewamy delikatnie w garnuszku lub mikrofalówce, żeby się upłynnił i mieszamy z pozostałymi tłuszczami. Cebulę i jabłko (dobrze nadają się ligole) kroimy w kostkę i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut do napęcznienia, po czym smażymy na osobnej patelni aż do powstania chrupiących skwarek - to chwilę potrwa, trzeba być cierpliwym ;)
    Wszystkie składniki mieszamy, przelewamy do słoiczków lub pudełek i zostawiamy do zastygnięcia (niecierpliwi mogą włożyć do lodówki - będzie szybciej).
    Smacznego!

Porady

- do smażenia cebuli, jabłka i soi używamy naprawdę mało oleju - mają być jak najbardziej suche i chrupiące - sos sojowy nadaje fajny smak i kolor, ale w razie czego można zastąpić go solą - warto nalewać smalec stopniowo, dając każdej kolejnej warstwie zastygnąć, w przeciwnym wypadku dodatki opadną na dno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy