Ten rodzaj smalcu dla jarosza ucieszy podniebienie nie tylko tych co nie jedzą mięsa, ale każdego kto go spróbuje, nie różni się smakiem od oryginału....
Składniki:
1 puszka fasoli białej
1 cebula
1 jabłko
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Smalec z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przecieramy przez sitko.
2.Cebulę kroimy w kostkę solimy i smażymy na oleju z dodatkiem liścia laurowego ziela i jałowca. Gdy cebulka zacznie nam się rumienić wyjmujemy przyprawy i dodajemy starte na tarce jabłko i dosypujemy majeranek wszystko razem dusimy około 10 minut. Studzimy.
3.Wszystkie zimne składniki razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze