Smalec z fasoli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od znajomej, ale troszkę go zmodyfikowałam. Lubie tradycyjny smalec a ten z fasoli smakuje prawie tak samo, a jest o wiele zdrowszy. Ja się w nim dosłownie zakochałam. jest rewelacyjny w smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 200 g białej fasoli
    - 100 g cebuli
    - 50 g jabłka
    - 75 g oliwy
    - 2-3 łyżki suszonego majeranku
    - sól, pieprz
    - prażona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Smalec z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą na noc. Następnego dnia wypłukać i ugotować, ja gotowałam godzinę, musicie jednak sprawdzić, bo może bedzie trzeba wydłużyć czas gotowania, fasola musi być miękka. Ugotowaną fasolę przelać zimną wodą i należy obrać z łupinek.
    Na patelnię wlewamy połowę oliwy, wrzucamy cebulę i starte jabłko, majeranek i dusimy do miękkości, dodajemy do fasoli, wlewamy resztę oliwy, sól i pieprz i miskujemy na papkę. Ja wrzuciłam do blendera. Przekłądamy do miski i posypujemy prażoną cebulką. Podajemy na kanapki posypując jeszcze prażoną cebulką lub z kiszonym ogórkiem.

    Smacznego :-)

Porady

Można użyć także gotowej fasoli z puszki, wtedy smalec przygotujemy ekspresowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować