Smalec z jabłkiem i majerankiem

4.5 (186 ocen)

Zmodyfikowane śląskie smarowidło na chleb.Majeranek świetnie komponuje się ze smalczykiem.

Składniki:

  • 30 dag surowego boczku,
    50 dag słoniny,
    2 kwaśne jabłka,
    2 łyżki majeranku,
    sól
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec z jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek pokroić w kostkę i smażyć na głębokiej patelni.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
    Gdy słonina i boczek się wytopi, a skwarki będą chrupiące, dodać jabłka i majeranek. Smażyć jeszcze około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
    Smalec wlać do słoików i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować