350 gr pieczarek
4 jajka ugotowane na twardo
1 mały pęczek koperku
1 kopista łyżka serka topionego, np. Edamski
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka masła
Sól, pieprz i czosnek w płatkach do smaku
Smarowidło pieczarkowo-jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem w płatkach. Smażyć do miękkości i odparowania płynu na 1 łyżce masła.
2.Jajka obrać ze skorupek i pokroić najpierw w plastry, następnie w małą kostkę. Tak przygotowane jajka dodać do pieczarek i dobrze wymieszać. Dodać ser topiony i znowu wymieszać.
3.Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać razem z musztardą do pozostałych składników i wymieszać. Przyprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i czosnkiem w płatkach.
Komentarze