Smerfetka

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jak z bajki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    80 gram mąki pszennej
    80 gram cukru
    10 gram mąki ziemniaczanej
    10 gram proszku do pieczenia

    MASA SMERFETKOWA:
    500 gram serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30 %
    30 gram żelatyny + 200 ml wody
    110 gram cukru pudru

    OPRÓCZ TEGO:
    150 gram delicji jagodowych
    2 galaretki niebieskie + 1000 ml wody
    20 gram tłuszcz i bułki tartej do foremki
    foremka 25 x 36 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1000 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
  • 2. ISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie mąki przesiane z proszkiem, mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 st C.
  • 3. MASA SMERFETKOWA: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z serkiem mascarpone i ostudzoną żelatyną rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody.
  • Smerfetka 2 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na zimny biszkopt przelewamy masę smerfetkową. Na ściętą masę układamy delicje jagodowe, przelewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Porady

Najpyszniejsza gdy jest dobrze schłodzona w lodówce...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować