Smerfetka z borówkami

4.5 (175 ocen)

Nietypowo wyglądające, oryginalne ciasto

Składniki:

  • Biszkopt
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Niebieska pianka
    1 op niebieskiej galaretki
    1 szklanka niesłodzonego mleka z puszki

    Biała pianka
    1 szklanka niesłodzonego mleka z puszki
    3 łyżki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Na wierzch
    1 op niebieskiej galaretki
    borówki amerykańskie / jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smerfetka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, następnie, ciągle miksując dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Piec 25 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody, przestudzić. Ubijać 1 szklankę mleka około 5 minut, następnie powoli dolewać dobrze przestudzoną, ale jeszcze niegęstnącą galaretkę. Ubijać chwilę i przelać na ciasto.
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku, przetudzić. Mleko ubijać z cukrem pudrem około 5 minut i ciągle miksując dodać powoli żelatynę i ubić chwilę. Wylać na stężałą niebieską masę
    Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wody, przestudzić. Na białą masę wysypać/ poukładać we wzorek jagody i przykryć galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować