Smerfetka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie, ciągle miksując dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Piec 25 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, przestudzić. Ubijać 1 szklankę mleka około 5 minut, następnie powoli dolewać dobrze przestudzoną, ale jeszcze niegęstnącą galaretkę. Ubijać chwilę i przelać na ciasto.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku, przetudzić. Mleko ubijać z cukrem pudrem około 5 minut i ciągle miksując dodać powoli żelatynę i ubić chwilę. Wylać na stężałą niebieską masę
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wody, przestudzić. Na białą masę wysypać/ poukładać we wzorek jagody i przykryć galaretką.
Komentarze