Jest dość pracochłonny, ale warto się pomęczyć. Ciasto jest rewelacyjne - nie za słodkie, nie mulące, a posmak kawowy jest bardzo subtelny. Rozkosz dla podniebienia.
Śmietankowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, całość cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wlać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
2.Masa:
Zagotować 0,3 l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i ostudzić. Zimną masę połączyć z margaryną. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
3.Śmietana:
Śmietanę ubić na puszystą masę, na sam koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Gdy masa uzyska stabilną konsystencję wlać do niej tężejącą żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta.
4.Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić i robić ciapki na wierzchu śmietany. Włożyć do lodówki.
Komentarze