Śmietankowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest dość pracochłonny, ale warto się pomęczyć. Ciasto jest rewelacyjne - nie za słodkie, nie mulące, a posmak kawowy jest bardzo subtelny. Rozkosz dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Krem budyniowy:
    4 łyżki Cappuccino o smaku śmietankowym
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny

    Bita śmietana:
    750 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukry pudru
    10g żelatyny

    Dekoracja:
    50g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, całość cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wlać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Zagotować 0,3 l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i ostudzić. Zimną masę połączyć z margaryną. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
  • 3. Śmietana:
    Śmietanę ubić na puszystą masę, na sam koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Gdy masa uzyska stabilną konsystencję wlać do niej tężejącą żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta.
  • 4. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić i robić ciapki na wierzchu śmietany. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować