ŚMIETANKOWA GRZYBOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie obowiązkowa zupka. Możemy ją tez przyrządzic z mrożonych grzybów i cieszyć się jej smakiem cały rok

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg podgrzybków i prawdziwków
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    sól, pieprz
    listek laurowy
    3 ziela angielskie
    3 pieprze ziarniste
    pół szklanki smietany 18%
    4 litry bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Śmietankowa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy , mniejsze zostawiamy w całości większe przekrajamy na połowę. Odgotowujemy ok.15 minut w osolonej wodzie. Grzyby odsączamy na sicie. Na rozgrzaną patelnie wkrajamy w drobną kosteczkę 1 cebulę i wrzucamy grzyby, podsmażamy do zrumienienie cebulki.
  • 2. Do garnka wlewamy 4 litry bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewke i pietruszkę pokrojone w plastereczki. Gotujemy ok. 15 minut,dodajemy podsmażone grzyby i cebulkę, Dodajemy listek, ziele angielskie ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 20 minut. Śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z zupy, po czym wlewamy do garnka,mieszamy,ale juz nie zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować