Śmietankowa pianka z galaretką mojito

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Lekki i orzeźwiający deser.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 śmietanka " Śnieżka"
    150 ml zimnego mleka
    300 g jogurtu greckiego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    2 galaretki mojito
    1 limonka

    Na 4 porcje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietankowa pianka z galaretką mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
    Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śmietankę "Śnieżka" i miksować do uzyskania puszystej piany.

  • 2. Do ubitej piany dodać cukier i 200 g jogurtu naturalnego, wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i gdy będzie letnia wlewać stopniowo do śmietanki ciągle mieszając.

  • 3. Śmietanką napełnić do połowy wysokie szklanki lub kieliszki. Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z 100 g jogurty naturalnego. Galaretkę wylać na stężałą już śmietankę i całość wstawić do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem deser udekorować plasterkiem limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować