Śmietankowa pianka z galaretką mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śmietankę "Śnieżka" i miksować do uzyskania puszystej piany.
2.Do ubitej piany dodać cukier i 200 g jogurtu naturalnego, wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i gdy będzie letnia wlewać stopniowo do śmietanki ciągle mieszając.
3.Śmietanką napełnić do połowy wysokie szklanki lub kieliszki. Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z 100 g jogurty naturalnego. Galaretkę wylać na stężałą już śmietankę i całość wstawić do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem deser udekorować plasterkiem limonki.
Komentarze