Śmietankowo-kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pieczemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka.
Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy.
MASA SEROWA
Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników.
Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka.
*można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru
Do ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao.
Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę.
Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując.
Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.
Następnie robimy drugą porcję masy.
Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki.
Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową.
Wkładamy do lodówki na 20 minut.
Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady.
Komentarze