śmietankowo-kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

pyszne lekkie ciasto polecam

  • 60 min

Składniki:

  • PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

    BISZKOPT

    -4 jajka
    -0,5 szkl cukru
    -0,5 szkl mąki
    -1 łyżka kakao
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia


    MASA SEROWA

    -1 kg serka waniliowego homogenizowanego
    -3 śnieżki
    -2 szklanki mleka
    -1,5 łyżki kakao
    -3 łyżki żelatyny
    -1 szklanka wrzątku

    DODATKOWO

    -parę pokrojonych truskawek
    -2 łyżki masła
    -1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowo-kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pieczemy biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka.
    Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy.




    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
    Studzimy.




    MASA SEROWA

    Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników.

    Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka.
    *można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru


    Do ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao.

    Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę.

    Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując.
    Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.




    Następnie robimy drugą porcję masy.

    Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki.

    Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową.




    Wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.


    Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

    truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady.

    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe :-)

Porady

Można użyć innych owoców, najlepsze będą maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować