Śmietankowy sernik na zimno z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem . Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę . Do ubitych żółtek powoli wlewamy śmietankę i ponownie ubijamy , następnie po trochu dodajemy ser .
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia .
Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami .
Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy całą masę serową . Całość wkładamy do lodówki by stężała .
Na stężałym serniku układamy oczyszczone maliny .
Całość zalewamy przygotowaną wcześniej , tężejącą galaretką . Ponownie wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .
Komentarze