Śmietanowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
2.W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym.
3.Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.
Tort podajemy schłodzony.
Komentarze