Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko przemieszać, dodać posiekaną na kawałki margarynę i posiekać wszystko przez chwilę do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie 25/35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe.
2.Masa bananowa:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do POŁĄCZENIA się śmietany z pianką bananową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto.
3.Masa malinowa:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką malinową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę bananową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
4.Masa cytrynowa:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką cytrynową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę malinową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
5.Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta.
Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.
Komentarze