Śmietanowiec z lemon curd

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kto lubi cytrynowe ciasta bardzo polecam.Ciasto nie jest zbyt słodkie ma kwaśnawy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt,
    8 szt jajka,
    8 łyżek cukier,
    8 łyżek mąka pszenna,
    3 łyżeczki proszek do pieczenia,
    lemon curd,
    30 gr margaryna,
    80 ml sok z cytryny,
    2 szt jajka,
    1 szt żółtko jaja,
    0,5 szkl cukier,
    1 łyżka kremówka,
    szczypta Sól,
    bita śmietana,
    0,5 l kremówka,
    3 łyżki cukier puder,
    3 łyżeczki żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Śmietanowiec z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lemon curd-jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do około 80 st(nie wolno zagotować). Zdjąć z pieca dodać zimną margarynę,szczyptę soli i kremówkę.Całość dobrze wymieszać,przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko.
  • 2. Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijamy tak długo aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami 39*25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 30 min w 170 st.Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na pół.Można też upiec osobno dwa biszkopty.
  • 3. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i żelatynę namoczoną i podgrzaną w 1/4 szkl wody.
    Warstwy ciasta-biszkopt,bita śmietana,biszkopt,cieniutka warstwa bitej śmietany i zimny lemon curd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować