Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chrupiące, złociste, z pestkami dyni. Zrobiłam je w kształcie węzełków, ale najprostsze okrągłe też przecież mogą być;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto przefermentowane:
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka minus 1 łyżka mąki (typ 650)
    3g świeżych drożdży

    ciasto właściwe:
    400g mąki (dałam typ 650, można też typ 550)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    150ml mleka
    80ml wody
    20g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju lub oliwy
    całe ciasto przefermentowane
    spora garść pestek dyni
    do posypania: sezam, pestki dyni

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pesto

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej, następnie wstawiamy na min. 12h do lodówki (można trzymać w lodówce do 36h).

  • 2. Następnego dnia: ciasto przefermentowane wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temp. pokojowej na godzinę, żeby się ociepliło. Mleko z wodą lekko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy z solą. Miód i drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do przefermentowanego ciasta, dodajemy przesianą mąkę z solą i mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy olej oraz pestki dyni. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, elastyczne.
    Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dolać nieco wody, jeśli zbyt się klei - dosypać odrobinę mąki.
    Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrastania na 1,5 godziny.
    Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, odgazowujemy go uderzając pięścią, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i pestkami dyni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut).
  • 3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220stC. Wstawiamy wyrośnięte bułki, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu, żeby wytworzyła się para. Pieczemy ok 12 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce przykryte ściereczką.
    Smacznego!


Porady

Uwaga: ciasto na bułeczki można również pozostawić do wyrastania na noc w lodówce. W tym przypadku również należy zmniejszyć ilość drożdży w cieście właściwym do 7 gramów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować